Thursday, May 27, 2010

TOKO BUKU CIKGU ABU HASSAN MORAD






Sebagai mukadimah, berada di Universiti Utara Malaysia (UUM) mungkin tidak sama dengan universiti di pusat bandar seperti Universiti Malaya, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia yakni pasti dekat dan senang untuk menghadiri acara-acara sastera dan bahasa. UUM, jauh dari segala kebingitan kota. Saya sendiri jika melanjutkan pelajaran di salah satu universiti-universiti tersebut, saya ingin sekali pergi ke DBP, KARANGKRAF dan penerbit-penerbit majalah yang lain. Saya juga ingin ke kedai buku yang berlambak di pusat bandar, pasti senang untuk saya mencari dan membeli buku yang diinginkan. Ya, kali ini ingin kongsikan kisah ke kedai buku yang cantik lagi menarik!

Walaubagaimanapun, terdetik di hati saya untuk pergi ke sebuah kedai buku milik cikgu Abu Hassan Morad di Padang Sera. Perasaan saya semakin cemburu apabila membaca catatan Kak Nisah Haron di blognya. Bertambah keinginan ke sana apakala melihat gambar kedai bukunya yang cantik. Rugi rasanya, jika kedudukan saya yang dekat dengannya tetapi tidak pernah ke sana. Itu desus hati saya. Saya pendamkannya.

Suatu hari saya telah keluar bersama sahabat saya. Katanya dia ingin keluar bersama saya dan meminta saya menetapkan tarikhnya. Saya pun tetapkanlah tarikh yang tidak sibuk. Tujuan kami hanyalah untuk keluar makan sahaja.

Dalam perjalanan pulang saya sempat mengajaknya untuk mencari kedudukan kedai buku cikgu Abu Hassan Morad ini. Sebelum ini saya pernah merungut kepada anaknya, Kak Ummu Hani Hassan yang saya teringin ke kedainya. Berkali-kali bertanya kepadanya di mana lokasinya di Facebook kerana saya belum pernah menjumpai kedai buku mereka.

Sahabat saya yang baik hati ini teruskan pemanduan. Saya menoleh ke kiri serta ke kanan mencari di mana tokonya. Semakin ke dalam laluannya, kami pun bertanya pada orang setempat. Kami meneruskan sedikit sahaja lagi perjalanan dan kami menjumpainya. Cukup membahagiakan. Hati saya melonjak kegirangan. Pantas saya hantar mesej pada Kak Ummu mengatakan saya inginkan potongan harga. Walaubagaimanapun, cikgu Abu Hassan dan Kak Ummu tiada. Mereka di Kuala Lumpur ketika itu sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur. Kami disambut dengan senyuman oleh bonda kak Ummu. Sempat juga bersembang dengan bonda Kak Ummu. Saya pun bertanya kepada bondanya, ‘’mak cik, boleh saya tanya, nama sebenar Kak Ummu, Umi Hani kan? ‘’(wahai mantan MPR 2009, masih ingatkah kalian pada soalan yang kita jawab pada malam itu?) Jawab bonda Kak Ummu, ‘’Ya, itulah namanya dalam kad pengenalan.’’ Kami juga dibawa oleh bonda Kak Ummu bersiar-siar di kawasan luar kedai buku tersebut.



Saya sempat membeli antalogi 12! Insya-Allah, kalau ada rezeki, boleh ke sana lagi.





No comments:

Post a Comment