Saturday, October 30, 2010

CINTAKUCinta saya pada bahasa Melayu telah lama berputik. Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya sudah menyukai bahasa Melayu. Saya juga cuba berbahasa dengan betul apabila bersemuka dengan kawan-kawan. Masih saya ingat, ketika di pra-sekolah, saya pernah dianugerahkan Perkembangan Bahasa Terbaik. Bertahun-tahun saya mencari jawapan mengapa anugerah itu yang saya terima. Tahun sebelumnya (dua tahun di pra-sekolah), saya dianugerahkan Kebersihan Terbaik, berbeza pula pada setahun selepas itu.

Memasuki darjah empat, barulah saya merasakan saya benar-benar cintakan bahasa Melayu. Saya sudah mula meminati penulisan. Sudah mula tanpa segan silu bercerita di hadapan kelas. Apabila di sekolah menengah, cinta saya masih belum pudar. Saya mendapat markah tertinggi di dalam kelas untuk subjek bahasa Melayu semasa di tingkatan satu. Semasa di tingkatan empat dan lima, saya seringkali mendapat markah yang tertinggi. Paling tinggi, saya perolehi 110 markah per 130 markah (kalau tidak silap) ketika itu. Saya teruskan kecemerlangan itu sehingga saya memperolehi markah tertinggi di sekolah pada peringkat Percubaan SPM 2005.

Sewaktu di peringkat prauniversiti, saya merasakan agak sukar untuk mendapatkan A dalam genggaman. Maklumlah, guru saya memang teliti orangnya, dia merupakan munsyi Dewan . Memang dia tidak memberikan gred A kepada kami tetapi Alhamdulillah, saya masih berada dalam kelompok terbaik. Alhamdulillah saya perolehi A (4.00) untuk subjek bahasa Melayu STPM 2007 sekali gus merealisasikan impian saya untuk peroleh A untuk subjek bahasa Melayu dalam peperiksaan awam

UPSR

BAHASA MELAYU PEMAHAMAN = A

BAHASA MELAYU PENULISAN = A

PMR

BAHASA MELAYU = A

SPM

BAHASA MELAYU = A1

STPM

BAHASA MALAYSIA (SAYA LEBIH SUKA MENGGGUNAKAN ISTILAH ‘BAHASA MELAYU’) = A (4.00)

Tercapai juga impian saya untuk melengkapkan kecemerlangan saya dalam bahasa Melayu. Bahasa Melayu adalah darah daging kita, jadi janganlah merungut mengatakan susah. Sempena bulan Bahasa Kebangsaan pada bulan ini, sama-samalah berazam untuk memartabatkan bahasa Melayu.
No comments:

Post a Comment