Friday, January 15, 2010

UNIKNYA MPR 2009 PADA KEAKRABAN KAMISaya yakin ramai mantan MPR 2009 akan mengangkat tangan tanda setuju apabila membaca tajuk catatan saya ini. Serius! Kenyataan ini memang benar . Menghampiri penghujung program, saya ada mendengar daripada urusetia perihal keakraban kami semua. Ada juga yang menyangka kami pernah berjumpa sebelum ini, padahal sama sekali tidak. Oleh yang demikian, saya lebih gemar menggunakan istilah keluarga MPR 2009 bagi merujuk kepada mantan-mantan MPR 2009.

Mungkin minat dalam penulisan telah menyatukan kami. Dalam kalangan kami, tidak timbul sebarang masalah persefahaman. Masing-masing saling menghormati. Ramai juga dalam kalangan mereka lebih muda daripada saya lebih selesa memanggil saya ‘Abang Haniff @ Abang Anip’, tanda hormat mereka.

Kami juga amat rapat dengan urusetia. Ada sahaja gelak tawa yang kami kongsikan bersama. Ada sahaja kenangan yang tercipta antara kami. Mereka amat baik dan mesra dengan kami. Saya juga berasa terlalu berat untuk meninggalkan mereka. Mereka juga merasai perasaan yang sama. Saya juga menitiskan air mata saat air mata Pok Leh bergenag ketika di KL Sentral. Sebenarnya, saya cuba menahan, tapi tidak lagi tertahan apabila melihat air mata Pok Leh bergenang. Dalam gerabak keretapi yang perlahan-lahan meninggalkan kota Kuala Lumpur, saya serta tiga orang lagi mantan MPR 2009 mengalirkan air mata. Saya percaya, mereka juga merasai apa yang saya rasakan waktu itu.


Ketika di Port Dickson, kami mempunyai pengalaman bermain bola tampar bersama. Cukup menyeronokkan. Walaupun tidak pernah bermain bola tampar secara profesional, tetapi semangat kesukanan itu datang dengan sendiri. Saya sendiri berkali-kali ketawa melihat aksi lucu sahabat-sahabat yang lain.


Menghampiri penghujung episod MPR 2009, Saya sudah merasai kesedihan untuk berpisah dengan sahabat-sahabat, para pembimbing dan urusetia. Pada hari terakhir sewaktu di dalam bas menuju ke DBP, saya lebih suka berjaga daripada melayani mimpi-mimpi indah. Hati saya mulai sebak saat bas mula bergerak perlahan untuk berhenti di kawasan Rehat dan Rawat Serdang. Saya tahu ada peserta yang akan turun di situ kerana saya yang menguruskan borang balik mereka. Entah mengapa, air mata saya meleleh di pipi saat itu. Sayu.

Ketika di DBP, seorang demi seorang dijemput oleh waris atau ahli keluarga mereka. Sebelum itu, kami sempat makan tengah hari bersama-sama. Walaupun seketika cuma, saat itu sangat berharga kerana selepas itu masing-masing akan bawa halaun sendiri menuju destinasi yang berbeza. Entah bila lagi akan dapat berkumpul bersama.

Saya antara kelompok terakhir yang berangkat pulang ke rumah. Ketika itu tinggal saya, Syukri, Yani, Fadhli, Rashidi, Aini dan Adilla. Saya juga sempat bersembang bersama Kak Zeti dan Kak Mah, malah sempat bermain dengan anak Kak Zeti lagi. Comel dan aktif betul anak Kak Zeti si Iman tu. Mereka mengakui keakraban kami. Petang itu, Pok Leh menghantar Syukri ke perhentian bas. Rashedi dan Yani ikut sekali. Petang itu juga, saya, Fadhli, Aini dan Adilla menjamah makanan bersama. Nikmatnya lebih terasa apabila makan berjemaah.

Saat kami dilepaskan untuk menaiki keretapi, air mata saya mengalir. Pada air mata itu tersimpan kenangan indah antara kami. Bukan sahaja kenangan dalam kalangan para mantan MPR 2009 tetapi dengan urusetia dan para pembimbing kami. Memang sukar untuk menghadapi perpisahan ini.

Semoga karya kita bertemu di media. Semoga kita berjumpa lagi. Semoga ukhwan ini berkekalan abadi. Insya-Allah. Salam rindu dari saya.


7 comments:

 1. apa kata kata yang aku boleh ungkap? :'(

  ReplyDelete
 2. well written, hanif!
  (sesekali aku berppsmi)

  ReplyDelete
 3. salam abg haniff

  aduhai..
  janganlah terlalu melayan perasaan itu
  kelak memakan diri
  kita hanya terpisah secara fizikal sahaja
  hahaha
  banyak medium yang merapatkan kita (keluarga MPR 2009)
  apapun entri yang sangat menyentuh hati
  kita berjumpa di media.

  sekian

  ReplyDelete
 4. anep.. its reli touched my darl. u all r my bes frend even bru skejap kta jmpa. n thanks sgt guide ak tyme kt KL...

  ReplyDelete
 5. crixerity; Mirul...bebelit lidah aku nak menyebutnya...haha..
  katakan apa sahaja amirul...ungkapkan sahaja...=)

  Ariff Hafizi; sebak ke dik...ya memang sahaja susunkan ayatnya sebegitu...haha

  Aedi Asri; thanks aedi...Di, ppsmi tu bukan ke pembelajaran dan pengajaran sains & matematik dalam bahasa Inggeris?????

  N.Faizal Ghazali;Hai abang Faizal...

  Masliya Yahya; Terima kasih dik...em, ini luahan rasa apa yang abg Anip ingin titipkan dan kongsikan bersama..tapi tidaklah sampai memakan diri sendiri...insya-Allah, karya-karya kita akan bertemu di media...

  Mahabbahcinta; Thanks Yani...actually its from my heart...thats why touching je ayat2nya...haha
  ye la jadi tanggungjawab kami sebab ko sorang je wanita...huhu..keep in touch!

  ReplyDelete