Sunday, September 20, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Salam Aidilfitri buat semua. Alhamdulillah usai sudah ibadah puasa kita. Moga berjumpa lagi kita pada Ramadhan akan datang. Insya-Allah. Bagaiman dengan sambuatn raya anda hari ini? Hari ini satu Syawal 1430 Hijrah bersamaan 20 09 2009 (cantik nombornya). Semoga semuanya gembira pada hari raya kali ini. Saya biasa sahaja. Tiada yang menarik sangat. Dulu semasa tinggal di Ipoh, merasa juga nikmat 'balik kampung' tu, tapi sekarang tidak lagi setelah kami sekeluarga pindah ke Kedah. Ayah dan mak orang Kedah. Hari ni, saya sempat beraya bersama kawan-kawan dan pergi rumah cikgu Arifah. Cikgu ekonomi saya sewaktu di tingakatan 6 dahulu. Insya-Allah, esok hendak pergi berjumpa kawan-kawan lagi. Waktu inilah dapat berkumpul, masing-masing dah bawa haluan sendiri meneruskan pengajian...

Kepada semua pemerhati dan pembaca blog saya (yang tidak seberapa ini), saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut hari raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.

Friday, September 18, 2009

KAD RAYA


Salam pertemuan kembali. Harap semuanya sihat walafiat. Semasa catatan ini ditulis, tinggal sehari sahaja lagi hendak menyambut Aidilfitri. Pastinya ramai yang sibuk dengan persiapan untuk menyambut hari raya. Namun saya lebih tertarik untuk meninggalkan catatan berkenaan kad raya kali ini. Banyakkah kad raya yang anda dapat untuk tahun ini? Berapa? Ada sampai sepuluh keping ? Sebenarnya saya merupakan salah seorang insan yang cukup setia untuk mengirim kad raya pada setiap tahun. Apabila tibanya Ramadhan, saya akan berkunjung ke pejabat pos untuk membeli setem dengan jumlah yang agak luar biasa dari kebiasaannya. Selepas itu, saya membuat perhitungan kepada siapa kad raya yang dibeli hendak dihantar. (kepada rakan-rakan taulan, sanak-saudara, sahabat-sahabat pena dan untuk personaliti pun ada). Bagi saya kad raya mempunyai nilai ingatan yang cukup bermakna. Pelbagai jenis kad raya yang dijual dipasaran.Ada yang berbunyi, ada yang bergambar kartun, ada yang besar, ada yang panjang, dan ada yang berbentuk pelbagai-jenuh juga la hendak membuat pilihan. Zaman kini, sistem pesanan ringkas (SMS) lebih menjadi pilihan masyarakat untuk mengirimkan ucapan hari raya. Tidak saya nafikannya kerana jumlah kad raya yang saya terima saban tahun juga menunjukkan penurunan setahun demi setahun. Begitulah peredaran zaman namanya, tetapi kad raya masih menjadi pilihan walaupun jumlahnya tidak sebanyak dahulu. Sebaik sahaja tiba di rumah semalam, saya membelek-belek kad raya yang dikirimkan kepada saya. Jumlahnya sedikit menurun dari tahun sebelumnya tetapi itu bukanlah perioriti yang utama. Paling penting tanda ingatan dan keikhlasan seseorang. Terima kasih saya ucapkan kepada mereka.

PERGINYA YASMIN AHMAD


Keadaan masa yang tidak menentu membuatkan saya terpaksa melupakan niat saya untuk meninggalkan catatan di laman saya ini. ‘Talentime’, merupakan filem terakhir allahyarham Yasmin Ahmad. Sudah kah anda menontonnya??? Saya sudah tetapi agak lewat kerana bukan melihat di panggung wayang tetapi di komputer riba rakan. Hati saya agak tersentuh dengan sentuhan karya allahyarham Yasmin Ahmad itu. Kehidupan masyarakat diangkat sebagai tema utama. Melalui karya beliau, saya dapat merasa keikhlasannya berkarya. Secara jujurnya ingin saya nyatakan di sini bahawa, filem-filem Yasmin mempunyai keaslian berbanding filem-filem yang lain. Idea yang cuba disampaikan tidak mempunyai persamaan dengan filem-filem yang lain dan mungkin tidak pernah terfikir oleh kita. Setahu saya, allahyarham Yasmin Ahmad mengabadikan kisah keluarganya di dalam filem-filemnya. Mungkin inilah keaslian karya-karya allahyarham. Filem Sepet dan Mukhsin telah membawa pulang pelbagai anugerah di peringkat antarabangsa dan ini menunjukkan bahawa karya allahyarham diiktiraf di peringkat dunia. Namun, beliau telah pergi meninggalkan kita. Allahyarham yang sedang membentangkan kertas kerja projek sempena SATU MALAYSIA bersama Siti Nurhaliza Production, tiba-tiba rebah di Sri Pentas. Seterusnya, allahyarham telah dikejarkan ke hospital serta menjalani pembedahan. Pada tanggal 25 Julai 2009, allahyarham dijemput Maha Pencipta. Perginya seorang penggiat seni yang cukup sinonim dengan iklan pendeknya yang menyentuh rasa serta filem-filem yang amat dekat dengan masyarakat. Walaupun pengarah ‘originality’ ini telah pergi, namun karya-karyanya tetap hidup selamanya… Seperkara lagi mengenai lagu tema 'TALENTIME' cintaan sepenuhnya Pete Teo. Satu susunan muzik yang menarik dan bagus, disesuaikan dengan rangkap lirik yang agak sederhana tetapi bermakna.


Lirik Lagu Pergi - Aizat (OST Talentime)

Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia