Monday, July 6, 2009

KUNANTIKAN MPR 2009 !

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH... Bagi mereka yang meminati penulisn kreatif, pasti ingin menyertai Minggu Penulis Remaja (MPR) anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka. Begitu juga dengan aku. MPR tidak pernah tercicir untuk melahirkan graduan yang berjaya. Perasaan untuk belajar dunia penulisan semakin membuak-buak. Aku telah mengisi borang penyertaan MPR 2008. Dek kekangan waktu di universiti, aku terpaksa menghantar borang penyertaan pada saat-saat akhir dengan menggunakan pos ekspress. Aku amat berharap agar aku terpilih untuk menyertainya. Aku telah menerima panggilan telefon dari pihak DBP yang mengatakan bahawa aku telah terpilih menyertai MPR 2008. Alhamdulillah...teruja dan gembira sangat. Impianku untuk mendalami ilmu penulisan kreatif bakal tercapai. Aku juga menyimpan hasrat untuk bertemu penulis-penulis muda yang lain untuk berkenalan dan berkongsi pandangan. Namun, hanya Tuhan yang mampu menentukan segala-galanya. Tarikh MPR 2008 bertindih dengan kelas bahasa inggerisku di universiti. Aku terpaksa melupakan impianku untuk menyertai MPR 2008. Oleh yang demikian, aku menyimpan hasrat untuk menyertai MPR 2009....semoga tercapai! Insya-Allah.

Friday, July 3, 2009

CINTAKU DENGAN PENULISAN

Mengimbas kembali detik permulaan saya menulis, saya masih belum mengerti mengenai dunia penulisan dan sastera Melayu yang sebenar. Namun, mungkin asyik diasuh untuk menulis dan menghantar karya ke majalah-majalah, saya semakin jatuh cinta dengan dunia penulisan. Sewaktu di bangku sekolah rendah, masa senggang saya dihabiskan untuk menulis dan menghantar hasil tulisan saya untuk pelbagai ruangan dalam majalah-majalah tempatan. Nama saya semakin kerap tersiar dalam majalah KUNTUM. Saya masih ingat akan mottonya iaitu 'mendidik sambil menghibur'. Tidak saya nafikan, sedikit sebanyak, situasi ini merangsang saya untuk terus menulis. Puisi pertama saya yang disiarkan dalam KUNTUM ialah 'Seekor ikan'. Selepas itu, puisi-puisi saya yang telah disiarkan dalam Kuntum ialah, 'Malam', Sinar Kejayaan', Insan Mulia', 'Perpustakaan'

Kini saya lebih tertumpu untuk menghantar puisi, rencana serta tulisan untuk ruangan surat pembaca ke majalah DEWAN SISWA, DEWAN MASYARAKAT, DEWAN KOSMIK dan TUNAS CIPTA.